октомври 24, 2023

Втора интервенција за евакуација на безживотно тело од тешко пристапен планински терен

Во 15:04ч. оперативниот центар на ПСС при Црвен крст Охрид, доби повик од жител на с. Брежани, Општина Дебрца, со информација дека високо над селото, шеесет годишно лице починало додека собирало шумски плодови. Поради далечината и тешко пристапниот терен, беше побарано вклучување на ПСС, со цел спроведување на брза и безбедна евакуација на телото од починатото лице.

Согласно протоколот за делување на тимовите од ПСС, бидејќи станува збор за несреќа со смртни последици, опертивниот центар случајот го пријави во СВР Охрид, од каде чекавме понатамошни упатства за делување. Во меѓувреме, беа мобилизирани два тима на ПСС. По проверка на пријавата од страна на СВР Охрид, двата тима на ПСС, во придружба на полициски службеник од СВР и еден тим на Итната медицинска помош од Охрид, се упатија на местото на несреќата.

Во 17:00ч. тимовите пристигнаа на местото на настанот, каде од страна на лекар од ИМП беше констатирана смрт, без видливи знаци на насилство. За жал, поради условите во кои настанала смртта, од дежурниот Јавен Обвинител, беше наредено да се изврши увид од страна на Одделот за криминалистичка техника при СВР Охрид, што ја одложи евакуацијата на телото се до 21:15ч. кога тимовите на ПСС го предадоа телото на починатото лице на службата за погребални услуги.

За жал, ова е втора ваква интервенција на ПСС, по онаа која се случи на 23.09.2023, во близина на Прентов мост, кога животот го загуби работник, кој работел на расчистување на далекуводот од вегетација.

Во оваа прилика, апелираме до надлежните институции, за поефикасна координација во иднина, со цел зголемување на ефикасноста, но и редуцирање на опасностите и ризиците за луѓето кои се вклучени во изведување на ваквите операции.

Планинската Спасителна Служба жали за изгубените животи и на семејствата на починатите им изразува искрено сочувство.

< врати се назад