февруари 22, 2023

ПРВА ПХВ РАБОТИЛНИЦА

Изминатиот викенд на 19 февруари во Црвен крст Охрид се одржа првата работилница од овогодинешниот ЦКА – ПХВ циклус за новите ПХВ младинци.

На истата тие имаа можност да се запознаат со дисеминаторот Ана Марија Петковска и нејзиниот помошник Борче Исакоски, овогодинешните мини ментори, како и со целите и концептот на работа на програмата.

Поконкретно младинците работеа во групи и индивидуално и научија :
Како е основан Црвениот крст?
Кои се принципите на движењето?
Кое е значењето на амблемите на Црвен крст?
Што се тоа Женевски конвенции?
Што е Меѓународен Комитет, што Меѓународна Федерација, а што национално друштво на Црвен крст?
 
Им посакуваме многу успех на овие младинци понатаму во текот на нивното дообучување за да станат локални херои во нашиот град.
 
< врати се назад