август 20, 2020

Препораки за топлотен бран

Во овој летен период со жешки температури, важно е нашите граѓани да се информирани за тоа како да се заштитат од топлотниот бран.

За таа цел младите волонтери од Клуб на Млади на Црвен крст на Република Северна Mакедонија-Општинска организација Охрид делеа флаери со совети за превенција од топлотен бран.

Вниманието најмногу го насочија кон повозрасните лица и хронично болните кои се во поголем ризик во ова топло време.

За време на најтоплиот период од денот(од 10ч до 17ч):

  • избегнувајте напорни физички активности на сонце
  • постојано внесувајте течности
  • избегнувајте мрсна калорична храна
  • носете светла лесна облека и заштитни очила и капа

 

< врати се назад